13 Nisan 2009 Pazartesi

Mara Beboos (Öp Beni)

İran'lı keman virtüözü Mücteba Mirzade'nin yorumuyla Mara Beboos (Öp Beni)



İranlı bir arkadaşımın anlattığına göre bu şarkıyı yazan kişi şah döneminde solcu olduğu için idama mahkum edilen bir albaymış. Ölmeden önceki gece bunu kızı için yazmış.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

İran sadece dini esaslarla yönetilen bir ülke olarak görülür, zaten bunun en açık örneği, iran vatandaşıysanız vede bir kadınsanız çarşaflı olmak zorundasınız, değilseniz cezayı yediniz demektir, çünkü iranda tüm otorite ve güç din adamlarında bulunur. sanırım bu konu da onların güçlülüğünün apaçık bi delili... Kafirun suresinin 6. ayetini hatırlatmak vazifedir zaneddersem, "sizin dininiz size, benim dinim banadır."



"umudum"

Kalem ve Onur dedi ki...

Evet, ama bu durum bizim İran'ın engin kültüründen, musikisinden ve edebiyatından faydalanmamıza engel değil :)

Adsız dedi ki...

Burda tanımlamak istediğim engin kültür, edebiyat yada musiki değil, kişinin inancı yüzünden idam edilişi, buna mukabil bir cevaptı benimki:) hem sizin açtığınız konu da bununla ilgiliydi zannımca...



"umudum"

Kalem ve Onur dedi ki...

Esasen, açtığım konu fevkalade bir eserin usta bir kemancının parmaklarından mükemmel icrasını yansıtmaktan öteye geçmiyordu. Verdiğim bilgi, bir dipnottan ibaretti. Ben -eğer varsa- bir şarkının hikayesini de merak edenlerdenim.